Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Världsledande inom e-hälsa

Sverige är långt ifrån bäst på e-hälsa men nu tar regeringen nya tag. Målet är att vara världsledande 2025.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-03-14

Annons

I jämförelse med många andra samhällsfunktioner är e-tjänsterna inom sjukvården bristfälliga. Något som nu ska ändras, menar regeringen som tillsammans med Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har fattat beslut om en förenad vision för e-hälsa.

– Sverige är långt ifrån bäst i världen i dag. Övriga samhället har gått starkt framåt när det gäller digitalisering, men när det kommer till hälso- och sjukvården och omsorgen förflyttas man ett antal decennier tillbaka i tiden, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S).

Ett komplett IT-system

Idag är det möjligt att boka tider och mer eller mindre hålla kontakt med vården via e-hälsotjänster. Dock ska patienterna även kunna få uppföljning och feedback från läkare på samma sätt. Det säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S), till Dagens Nyheter, och understryker att det även skulle minska administrationen inom vård och omsorg.

Annons
Annons

– När man ska byta vårdgivare, vilket allt fler patienter gör eller kommer att göra i framtiden, måste journalerna skrivas ut, faxas och därefter scannas för att bli digitala. Det är en bra illustration över hur viktigt det är att göra något åt detta. Jag tror att det kommer att bli en förtroendefråga för vården om vi inte gör rätt saker nu, säger Gabriel Wikström.

En långsiktig plan

Första steget är att ta fram konkreta handlingsplanerför och arbetet har redan startat. Bland annat genom lagförslaget för en gemensam läkemedelslista.

– Trots att Sverige är det land med flest e-recept kan inte förskrivande läkare se vilka mediciner en patient har. Med en gemensam läkemedelslista skulle vi inte bara öka effektiviteten utan också patientsäkerheten. Det är en av de frågor som är viktigast att lösa.

Regeringen har redan anställt extra kompetens för att lösa de juridiska frågorna kring detta. Han menar att det som ska göra Sverige bäst på e-hälsa är just detta omfattande projekt och samarbete mellan aktörer i hela landet.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.