Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Tung vardag för anhörigvårdare

Många anhörigvårdare känner sig stressade och otillräckliga. Allra tuffast är det för vuxna mellan 30 och 44 år som ger mycket omsorg åt till exempel en förälder eller ett barn.
Annons

I dag vårdar mer än 1,3 miljoner svenskar en närstående, och en tredjedel av dessa gör det varje dag. En ny rapport från Socialstyrelsen visar att de flesta som vårdar en anhörig tycker att det känns bra att hjälpa till, men att det ibland blir för mycket. Tuffast är det för gruppen vuxna i 30- och 40-årsåldern där många får problem med till exempel depressioner, sömnstörningar eller magproblem.

– De får sätta sig själva och andra familjemedlemmar i andra hand. Nästan hälften har problem med att hinna träffa vänner, säger projektledaren Susanna Dellans i ett pressmeddelande.

För de som vårdar ett barn blir ekonomin ofta lidande, eftersom det finns få lagstadgade rättigheter att ta ledigt från jobbet för att vårda en anhörig. Därför måste många arbeta deltid eller vara tjänstlediga.

Annons
Annons

– Vissa känner en enorm stress över att ständigt vara beredda på utryckningar för att hjälpa till vid måltider, fallolyckor, skjuts till akutvård eller att åka till skolan och lugna ned ett barn med funktionsnedsättning, säger Susanna Dellans.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-09-7 13:50 (9 år sen)

    Hej, jag tycker det är bra att någon lyfter upp detta ämne... Med vänlig hälsning, Tobias // http://www.anhorigvardare.se/


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons