Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Tuggummin kan rädda liv vid strålningsolyckor

För att rädda människoliv efter exempelvis ett terrordåd eller en kärnkraftsolycka måste man snabbt kunna mäta stråldosen. Av en slump har ett tuggummi i fickan visat sig vara effektivt för att upptäcka strålning.
Annons

– Vi letade efter material i och omkring kroppen där man skulle kunna detektera strålning retroaktivt och försökte bland annat med mobiltelefoner. Av en slump testade vi med tuggummi, säger Axel Israelsson, forskare vid Linköpings universitet, i ett pressmeddelande.

Anställda vid kärnkraftverk bär alltid en dosimeter som registrerar stråldosen som personen utsätts för, och dosimetern ger viktig information vid en eventuell olycka. Men av förklarliga skäl kan inte hela landets befolkning gå omkring med dosimetrar. Istället letade alltså Axel Israelsson efter någon vardagspryl som många bär med sig och som samtidigt reagerar på strålning – och fick fullträff när han provade att stråla tuggummin. Det är sötningsmedlet xylitol i tuggummin som förändras när det träffas av joniserande strålning. Då uppstår fria radikaler som sedan kan avläsas med rätt instrument. Enligt Axel Israelsson räcker det att ett fåtal människor i en tät folkmassa har tuggummin i fickan för att veta hur man ska prioritera vårdresurserna efter en strålningsolycka.

– Det handlar om att vägleda den medicinska behandlingen och sortera ut dem som har störst vårdbehov, säger han. 

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons