Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Trötta kirurger opererar lika bra som pigga

Det är inte viktigt att kirurgen är ordentligt utvilad innan ett ingrepp. I alla fall inte enligt en ny kanadensisk studie som publicerats i tidskriften New England Journal of Medicine.

Publicerad den: 2015-08-31

Annons

Forskarna bakom studien undersökte om nattarbete har effekt på kirurgens prestanda dagen därpå. Den visade sig inte påverkas alls – i alla fall inte på kort sikt.

I ena gruppen fanns kirurger som haft jour natten innan ett ingrepp, och risken för komplikationer, återinläggning eller död var 22,2 procent inom 30 dagar efter operationen. Jämförande siffra, för läkarna som inte arbetat under natten, var istället 22,4 procent. Själva ingreppen tog inte heller längre tid för de nattjobbande kirurgerna.

Resultatet visade även att samtliga patienter stannade kvar på sjukhuset lika länge efter operationen, totalt tre dagar.  Dock fanns en något högre risk för komplikationer om kirurgen genomfört minst två ingrepp under samma natt.

Annons
Annons

Inte räknat antalet sovtimmar

Forskarna bakom studien säger att de inte har mätt hur lite läkarna sovit natten innan ingreppet. De tror att förklaringen till resultatet är att kirurger kan bedöma om de klarar av att genomföra en operation, och troligtvis ställer in om de är för trötta.

I studien ingick totalt 1 448 kirurger som mellan 2007 och 2011 genomförde ett av tolv utvalda ingrepp på närmare 40 000 patienter i Ontario, Kanada. Närmare hälften av kirurgerna hade arbetat natten innan operationen.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons