Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Sverige vill bli bäst på biologiska läkemedel

Regeringen vill att Sverige ska bli ledande inom biologiska läkemedel och väljer att satsa närmare 320 miljoner kronor på ett program för proteinforskning. ”Det är dags att göra en insats för att göra Sverige till en ledande nation på området”, säger ministern Helene Hellmark Knutsson.

Publicerad den: 2015-12-14

Annons

Satsningen är ett samarbete mellan regeringen och flera företag och stiftelser i landet, och beräknas pågå under åtta år. Det handlar om ett särskilt program för proteinsforskning som leder till utveckling och produktion av biologiska läkemedel, det vill säga läkemedelspreparat med en aktiv substans som har producerats av levande celler och vävnad.

Ska satsa 320 miljoner kronor

Totalt ska regeringen satsa 320 miljoner kronor under de kommande åtta åren. Samtidigt skjuter företagen till med uppemot 80 miljoner kronor. Men även Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, universitet och läkemedelsföretaget Astra Zeneca kommer att bidra med pengar - närmare 510 miljoner kronor. Totalt satsas därmed en miljard kronor på projektet.

– Det är dags att göra en insats för att göra Sverige till en ledande nation på området, sade Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, på en pressträff rapporterar SVT. 

Annons
Annons

”Vi har bra forskning på området”

Proteinprogrammet ses som ett led i regeringens satsning på forskning och life science, menar näringsminister Mikael Damberg (S). Helene Hellmark Knutsson påpekar också att satsningen kan locka utländsk kompetens till Sverige.

– Vi har identifierat ett område där Sverige kan bli riktigt starkt och där vi har en tradition, vi har bra forskning på det här området och genom att avsätta forskningsmedel nu så kan vi attrahera forskare från utlandet som vill vara i den här miljön. Det kommer att stärka Sverige som kunskaps- och forskningsnation, säger Helene Hellmark Knutsson till SVT.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.