Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Stort internationellt intresse för genusmedicin

Det internationella intresset för Sveriges forskning kring genusmedicin är stort enligt tidningen Läkemedelsvärlden.
Annons

På Karolinska Institutet finns ett centrum för genusmedicin vars mål bland annat är att stärka utbildning inom genusmedicin och att sprida kunskap om genusmedicin till allmänhet, politiker och beslutsfattare. På centret byggs just nu en bank om kön och genusaspekter på läkemedel vars syfte är att ge stöd till en bättre läkemedelsbehandling. I banken är än så länge 150 av 250 rekommenderade läkemedel behandlade.

Nu syns alltså ett ökat intresse för Sveriges arbete kring genusmedicin, något som märktes på en internationell konferens om genusmedicin som hölls i Berlin häromveckan.

Annons
Annons

– Det finns ett jätteintresse internationellt. Folk från Japan undrade om de kunde ta del av sajten och informationen, säger Karin Schenck-Gustafsson, chef för Centrum för Genusmedicin på Karolinska institutet, till tidningen Läkemedelsvärlden.

USA mer framåt på området genusmedicin

Även den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA, som har ett samarbetsavtal med Karolinska institutet och Stockholms läns landsting i frågan, är intresserade av Sveriges forskning kring genusmedicin. De medverkade på ett symposium som KI anordnade i förra veckan om kön och genusaspekter på läkemedel med inriktning mot hjärtarytmi.

Annons
Annons

– Det var fantastiskt roligt att höra att amerikanerna är mer framåt än vi i Europa och att vi i Sverige kan göra mer, säger Karin Schenck-Gustafsson till Läkemedelsvärlden. 

Vad tycker du om genusmedicin? Tror du att det kan ge stöd till bättre läkemedelsbehandling? Diskutera gärna i kommentarsfältet under artikeln. 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.