Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Skriande brist på rättsläkare

De senaste tio åren har handläggningstiden för obduktioner ökat ordentligt, vilket bottnar i en stor brist på rättsläkare. I fallet Lisa Holm tog det två månader att få en färdig obduktionsrapport.

Publicerad den: 2015-08-31

Annons

– Det finns inget som anhöriga är så måna om, som att få veta dödsorsak och motiv. Att få gå och vänta på de beskeden blir en extra belastning. Ovissheten kan vara väldigt pressande, säger Sven-Erik Alhem, ordförande för Brottsofferjourernas riksförbund och före detta överåklagare, till Dagens Nyheter.

I dag finns cirka 25 rättsläkare i Sverige. De har en viktig roll i brottsutredningar genom att obducera, identifiera avlidna och dokumentera skador på brottsoffer och misstänkta individer.

Under de senaste tio åren har dock handläggningstiderna för obduktioner blivit allt längre. År 2004 tog det i genomsnitt 42 dagar att få ett obduktionsprotokoll färdigställt medan det dröjde hela 74 dagar under 2014. Orsaken bottnar i en brist på specialister eftersom få nyexaminerade läkare väljer att söka sig till rättsmedicin. Dessutom har antalet rättsintyg som rättsläkaren skriver blivit allt fler, vilket också ger längre handläggningstider.

Annons
Annons

”Bemanningen är inte optimal”

Att korta väntetiderna är en av de viktigaste frågorna i dagsläget, menar Rättsmedicinalverkets generaldirektör Monica Rodrigo.

– Vi jobbar aktivt med den här frågan. Utredningar om brott prioriteras framför självmord och olyckor, särskilt då det finns en person som sitter häktad, säger hon till DN.

Tack vare extrapengar från regeringen börjar trenden smått att vända, och fler läkare än tidigare söker tjänster inom rättsmedicin. Men antalet specialister är fortfarande för få. Det innebär att verksamheten är känslig för förändringar, påpekar Elias Palm som är avdelningschef i Lund.

 – Vår bemanning är allt annat än optimal. Vi är så få specialister att det räcker med att en är föräldra­ledig och en är tjänstledig på halvtid för att få ett rejält tapp. Det sista året har vi av de anledningarna gått från att vara fyra heltidstjänster till två. Vi är fortfarande en skör organisation, säger han till tidningen.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.