Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Sextimmarsdag hyllas av vårdpersonal

Ortopedoperation i Mölndal har infört kortare arbetsdagar, och många anställda är positiva till förändringen. ”Det har fallit väl ut. Vi orkar mer och vi hinner mer och framförallt orkar vi mer hemma”, säger undersköterskan Agneta Johansson.

Publicerad den: 2015-02-16

Annons

– Jag trodde inte att det var sant! Och jag trodde inte att det skulle bli verklighet, men det blev det! säger undersköterskan Agneta Johansson, vid operation 1 på ortopeden vid Mölndals sjukhus, till Sveriges Televisions Västnytt.

Målet är att korta vårdköerna

Hon är en av ett hundratal sjuksköterskor och undersköterskor som testar att arbeta sextimmarsdagar. Vårdpersonalen jobbar i tvåskift, ett från 07.00 till 13.00, samt ett från 12.30 till 18.30. Försöket pågår i två år, med målet att öka effektiviteten, korta vårdköerna samt att minska personalomsättningen.

Det var inte svårt att rekrytera personal till projektet, menar Marina Henriksson som är tillförordnad vårdenhetschef.

Annons
Annons

Modellen har fått en hel del positiv respons, enligt Vårdförbundet. Många anställda säger sig vara piggare och arbetet ska flyta på bättre. Undersköterskan Agneta Johansson berättade för Västnytt att arbetet både var tungt och stressigt tidigare, och därmed orkade hon inte jobba heltid. Men nu är hon väldigt nöjd med sin arbetssituation.

Bättre flöde på operationerna

– Det har fallit väl ut. Vi orkar mer och vi hinner mer och framförallt orkar vi mer hemma, det känns fantastiskt bra, säger hon till Västnytt.

Operationssjuksköterskan Clive Tait är också positiv, och han vill gärna att projektet permanentas.

– Det blir ett bättre flöde på operationerna, det känns som att vi jobbar smidigare och på ett effektivare sätt och det fungerar jättebra, det är väldigt positivt, säger han till Västnytt.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-03-2 10:19 (9 år sen)

    Skulle verkligen vilja pröva detta i primärvården! Jobbar heltid, patienttrycket är hårt och personalen räcker inte till. Inga vikarier finns att tillgå. Jag har fått tjut i mina öron som läkaren tror beror på stress, jag är alltid trött och har ingen lust till någonting efter en arbetsdag. Ska det behöva vara så här.

  • Avatar Tidigare användare 2015-02-19 18:00 (9 år sen)

    Jag tycker att det är jättebra. Då personalen trivs, det gagnar patienterna. Tror jag

  • Avatar Tidigare användare 2015-02-19 15:13 (9 år sen)

    Det kan nog va bra. att personalen trivs är väl a och o.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.