Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Särskilt journalsystem bakom färre patientbesök

När primärvården i Värmland införde journalsystemet Cosmic ökade tiden för vissa patientbesök eftersom systemet upplevdes som komplicerat. ”Det är inte bra att tillgängligheten minskar”, säger divisionschefen Karin Malmqvist.

Publicerad den: 2015-11-23

Annons

Landstinget i Värmland har haft Cosmic sedan 2005 men först åtta år senare, 2013, landerades det i primärvården. Däremot upplevdes journalsystemet som komplicerat och införandet ledde till att tiden för en del patientbesök förlängdes från 30 till 45 minuter.

Redan året därpå sjönk antalet patientbesök inom den värmländska primärvården med 53 000 besök.

Karin Malmqvist är divisionschef för allmänmedicin och hon menar att Cosmic har påverkat tillgängligheten, och därmed har landstinget tvingats prioritera äldre patienter samt kroniskt sjuka. Däremot finns det alltid finns chans till snabb vård, säger hon i en intervju med Dagens Medicin.

Annons
Annons

– Det är naturligtvis en ansträngning för verksamheten och det är inte bra att tillgängligheten minskar. Men vi har fem jourmottagningar och tre akutmottagningar i Värmland så det finns alltid möjlighet att få en snabb kontakt för de patienter som behöver det, säger Karin Malmqvist till tidningen.

Har hittills kostat 40 miljoner kronor

Hon menar att övergången till Cosmic ändå har gått förvånansvärt bra.

– Vi hade förutspått de här effekterna och jag hade nog förväntat mig att det skulle uppstå mer komplexa situationer på vårdcentralerna. I efterhand känner jag att det har gått förvånansvärt bra, men visst är det ett bekymmer. Jag hade gärna bemannat upp om det hade funnits möjligheter och resurser.

Hittills har Cosmic kostat landstinget uppemot 40 miljoner kronor i konsultarvode och tolv personer vid landstingets it-avdelning arbetar med att vidareutveckla journalsystemet, skriver Värmlands Folkblad.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons