Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Så upplever svenskarna sin hälsa

Majoriteten upplever att de har en god hälsa men det finns stora skillnader mellan olika grupper. Det visar resultatet från den nationella folkhälsoenkäten, Hälsa på lika villkor, som Folkohälsomyndigheten presenterade i veckan.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-11-18

Annons

De flesta upplever att de har en god eller mycket god hälsa. Samtidigt varierar hälsotillståndet både mellan och inom olika grupper, vilka utgör framförallt kön, ålder och utbildningsnivå.
Resultaten används som underlag för analyser och politiska beslut som påverkar befolkningens hälsa. Till exempel ge viktiga svar på förekomst av olika sjukdomar och besvär, hur hälsa kan främjas och hur sjukdomar och ohälsa kan förebyggas.

Undersökningen genomfördes för första gången 2004 och är ett fortlöpande samarbetsprojekt mellan Folkhälsomyndigheten och landsting och regioner i Sverige. Nästa undersökning genomförs 2018.

Fakta: Årets undersökning

Annons
Annons
  • Varje år består det nationella urvalet av 20 000 personer i åldrarna 16–84 år.
  • Kommuner, landsting och regioner erbjuds att delta med ytterligare urval.
  • I år deltog Göteborgs stad, Landstinget i Värmland, Landstinget Västmanland, Region Gotland, Region Örebro län och Region Östergötland.
  • Totalt skickades enkäten till totalt 33 000 personer. Svarsfrekvensen var 47 procent av de tillfrågade.
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Torwald Åberg 2016-12-11 14:52 (7 år sen)

    I Netdoktor Pro redovisas en enkät rörande upplevd hälsa hos T1D. Över 70 mmol/mol glukos var upplevelsen låg både fysiskt och psykiskt. Med det höga värdet har en T1D också en insulinresistens vilket betyder att dosen insulin som ges också är hög. Finska forskare har visat att insulinresistens oavsett orsak också drabbar hjärnan negativt med depression och på sikt risk för Alzheimer. Den enda behandling mot insulinresistens är ett sänkt fettintag under 20 e% vilket bara kan nås med hjälp av kostdataprogram. Vill ni veta mer om sådana program kan ni kontakta mig. Jag skriver här eftersom jag inte får vara medlem i Pro. Jag är farmaceut och näringsfysiolog och har publicerat en artikel i Pro varianten.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.