Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Så odlas mänskligt blod

Blodersättningsmedel skulle kunna rädda patienter på olycksplatsen när det inte finns tillgång till färskt blod från en donator. Efter många försök kan svenska forskare nu ha funnit svaret på hur blodet ska framställas.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-11-21

Annons

När personer förlorar mycket blod måste sjukvården snabbt kunna hålla uppe syrenivån i kroppen. Om någon förlorar mycket blod är risken annars att hjärnan utsätts för syrebrist vilket är livsfarligt. I sådana situationer skulle konstgjort blod kunna användas. Forskare har länge försökt framställa ett blodersättningsmedel som skulle kunna rädda patienter på olyckplatsen, även om det inte finns tillgång till färskt blod från en donator. Det rapporterar Sveriges Radio.

Nu försöker svenska forskare framställa blod genom att spruta in gener för mänskligt hemoglobin in i bladen på tobaksplantor. Detta gör att man får ett tillfälligt proteinuttryck och när plantan växer producerar den mänskligt hemoglobin. Då kan forskarna extrahera hemoglobinet som precis ser ut som det i våra egna röda blodkroppar.

– Förmodligen är vi de enda som försöker uttrycka mänskligt blod i växter, säger Li-Hua Zhu, professor i växtförädling på Lantbruksuniversitetet SLU i Alnarp, men tillsägger:

Annons
Annons

– Men vi måste göra celltest och göra tester på möss för att bekräfta att de verkligen har samma funktion som mänskligt blod, det vill säga att kunna transportera syre, säger Li-Hua Zhu.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons