Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Så mycket mer tjänar manliga läkare

I dag tjänar fortfarande manliga läkare bättre än sina kvinnliga kollegor, löneskillnaden var i genomsnitt 5 500 kronor i november 2014. Det visar ny statistik från Läkarförbundet.

Publicerad den: 2015-03-27

Annons

En landstingsanställd läkare hade en genomsnittlig medellön på 58 655 kronor i månaden under 2014. För kvinnorna var dock snittlönen 2 500 kronor lägre, medan männen tjänade cirka 3 000 kronor mer i månaden. Det innebär att löneskillnaden mellan könen är närmare 5 500 kronor.

Det visar statistik för den landstingskommunala sektorn, som har sammanställts av Läkarförbundet. Siffrorna visar även att löneskillnaden mellan könen är allra störst i högre befattningar, där andelen män är större.

Under förra året hade överläkaren en medellön på 70 349 kronor, distriktsläkaren 71 763 kronor och ST-läkaren 43 220 kronor i månaden. Löneutvecklingen blev två procent för hela landstingskollektivet, jämfört med året innan. På individnivå, det vill säga löneutvecklingen för de individer som var anställda både 2013 och 2014, blev löneutvecklingen istället 3,5 procent.

Annons
Annons

Vad tänker du om löneskillnaden som råder mellan manliga och kvinnliga läkare? Kommentera gärna direkt under artikeln. 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-03-30 15:56 (9 år sen)

    Det framgår inte av den korta artikeln ifall man har rensat dessa genomsnitt från störande faktorer som antal år på aktuell "nivå". Det är ju ett bekant faktum att det var en mycket större andel läkare som var män och examinerades för tex 30 år sedan än idag.

    Om man ej rensat för detta så leder ju det till att antal tjänsteår för män i genomsnitt är högre.

    Det är inte helt ovanligt att man tjänar mer om man jobbat längre tid, så det är ju viktigt att rensa bort detta.

    Det är inte heller ovanligt att en högre befattning går till någon med längre erfarenhet

    Vidare så kan även specialisering innebära olika lönenivåer. Om jag inte minns fel så är det idag relativt stor skillnad på detta val mellan könen.

    Om undersökningen har gjort denna rensning, och skillnaderna är på denna nivå, så är det både intressant och skrämmande, om inte, så skulle jag vilja se detta data innan jag kan bilda mej en uppfattning.

    Hur ser skillnaderna ut hos ST-läkare med samma antal tjänsteår och specialisering mellan könen?

  • Avatar Tidigare användare 2015-03-29 09:55 (9 år sen)

    Ja vi har tyvärr inte kommit längre med jämlikheten mellan könen.Så länge löneförhöjningar sker procentuellt så kommer dom inte heller att närma sig varandra.Dom manliga läkarna kan ju faktiskt stå över vid någon löne förhöhjning,så kan kvinnorna komma ikapp.

    ORÄTTVISORNA BESTÅR.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.