Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Proteststorm mot att britspappret tas bort

Danderyds sjukhus har valt att plocka bort britspapper på rulle, till förmån för miljö och ekonomi. Något som lett till protester bland läkare och sjuksköterskor. ”Nu är tanken att vi ska be patienten lägga sig direkt på en kall galonbrits”, säger sjuksköterskan Jackline Magnsjö.

Publicerad den: 2015-03-27

Annons

I somras beslöt Stockholms läns landsting att plocka bort britspapper på rulle som centralt upphandlad produkt. Något som lett till högljudda protester bland personal och patienter på Danderyds sjukhus.

– Här tycker alla att det är en dålig idé – läkare, sjuksköterskor och patienter. Hjärtpatienter måste ofta ta av sig på överkroppen för att vi ska kunna undersöka dem. Nu är tanken att vi ska be patienten lägga sig direkt på en kall galonbrits, säger sjuksköterskan Jackline Magnsjö vid hjärtklinikens arytmienhet, till Dagens Medicin.

Hon fortsätter:

– Det händer att patienter vägrar, och kräver att bli undersökta i stolen i stället, vilket inte är så lämpligt.

Annons
Annons

”Det är absolut förskräckligt”

Karin Malmqvist är verksamhetschef på hjärtkliniken och även hon ser negativt på borttagandet av britspapper.

– Det är absolut förskräckligt. Det är få saker som har varit så störande som det här. Alla stora kliniker här på Danderyds sjukhus har protesterat högljutt, säger hon till tidningen.

Tanken med förändringen är att minska papperssvinnet, till förmån för ekonomi och miljö. Man vill också öka följsamheten till hygienrutiner. Framöver ska läkarna och sjuksköterskorna istället använda färdigskurna ark till britsarna, påpekar landstinget.

– Allra helst ska vi använda ark som egentligen bara är till för att lägga i huvudänden av britsen. Men det räcker inte när patienten är avklädd på överkroppen. Jag lägger flera ark efter varandra för att täcka britsen, säger Jackline Magnsjö till Dagens Medicin.

Annons
Annons

Behovet av britspapper ser för­modligen olika ut på olika kliniker, menar Karin Malmqvist.

– Alla specialiteter klär inte av patienterna. För oss som klär av patienterna på överkroppen är det nödvändigt med britspapper. Jag har ansökt om dispens, så att vi ska kunna fortsätta använda papper på rulle, men inte fått svar ännu.

Vad tycker du om att britspappret har gjort sitt? Kommentera gärna direkt under artikeln.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-03-27 19:55 (9 år sen)

    Det är väl ett olyckligt förslag/beslut att ta bort skyddspapper eller göra det ohanterligt med lösa pappersbitar. Risken för att bli smittad eller smitta andra patienter med ex hudsjukdomar bör beaktas.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.