Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Patienter positiva till journaler på nätet

För tre år sedan fick patienter som tillhör Landstinget i Uppsala län möjlighet att läsa sin journal på nätet. Nu har feedbacken från patienterna kommit. En ny studie visar att de flesta är positiva till att kunna ta del av sin journal på internet.
Annons

Landstinget i Uppsala län blev för tre år sedan först ut med att ge sina patienter möjlighet att läsa sin journal på nätet. Efter det har även patienter i bland annat Region Skåne kunnat ta del av information ur sin journal. Nu har några forskare från Uppsala, Lund, Örebro och Skövde sammanställt patienternas synpunkt på tjänsten i en studie som visar att de överlag är positiva.

Provsvar på nätet

I studien lät forskarna djupintervjua 30 cancerpatienter vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. De fick svara på frågor om upplevelser och förväntningar på internettjänsten. Av de 30 cancerpatienterna hade 15 läst sin journal på nätet medan 15 inte gjorde det. Enligt Åsa Cajander, docent i människa-datorinteraktion vid Institutionen för informationsteknologi vid Uppsala universitet, är majoriteten av de intervjuade positiva till tjänsten även om alla av de tillfrågade faktiskt inte läst sin journal på nätet.

Bland de 15 patienter som läst sin journal på nätet framgår det av studien att dessa individer valde tjänsten för att snabbt kunna ta del av provsvar och att tillgången till journalen gör det enklare att förbereda sig inför ett läkarbesök.

Annons
Annons

Svåra besked på internet

Inför lanserandet av journaltjänsten på nätet fanns det dock vissa farhågor hos forskarna.

– Några av farhågorna vid införandet av tjänsten var att patienterna skulle kunna fara illa när de fick svåra besked via sin journal på nätet och att de kanske inte skulle förstå texten i journalen och bli oroade av att inte ha möjlighet att fråga någon vårdpersonal om till exempel provsvar, säger en av forskarna Åsa Cajander, i en nyhetsartikel publicerad på Uppsala universitets hemsida.

Kan du tänka dig att ta del av din journal på nätet? Diskutera gärna i kommentarsfältet!

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2016-12-16 21:56 (7 år sen)

    Mycket bra. Finns även i vårt landsting.
    Läst journalerna på nätet under cancerbehandling. Kan googla på det man inte förstår eller fråga vid nästa besök. Speciellt när läkaren talar dålig svenska förstår man mera av vad det var han sa genom att läsa journalen.

  • Avatar Tidigare användare 2016-09-28 09:36 (8 år sen)

    Så länge inte alla använder samma journalsystem är journalerna värdelösa. Läkarna tvingas lägga massor av tid på att lusläsa långa journaler som inte ger någonting, i stället för att vårda patienterna.

    Det finns skräddarsydda journalsystem som mer eller mindre håller reda på vad patienten lider av som blixtsnabbt korskör olika mediciner med varandra och patientens sjukdommar.

    Anställ utbildade journalsekreterare som matar dessa journalrobotar med fakta som läkarna kan hämta. Purfärska, då slipper läkarna ägna sig åt kontorsarbeten.

  • Avatar Tidigare användare 2016-09-28 09:55 (8 år sen)

    Jätte bra ide

  • Avatar Tidigare användare 2016-03-5 08:44 (8 år sen)

    Vad spelar det för roll. Patienterna begriper ändå ingenting om sjukvård. Lika löjligt som när läkarna frågar vilken operationsmetod man skall använda och om man skall använda cellgifter eller operation för att få bort cancer. Obegripligt att lägga ansvaret på okunniga patienter.

  • Avatar Tidigare användare 2016-02-11 19:16 (8 år sen)

    Självklart ska de som vill få läsa sin journal på nätet. De ord man inte förstår går ofta att googla på. Hoppas att alla Landsting har tjänsten snart.

  • Avatar Tidigare användare 2016-02-10 23:35 (8 år sen)

    Det här med att kunna läsa sin egen journal på nätet verkar vara en bra idé.
    Kan man få göra det och hur gör man i så fall ?

  • Avatar 2016-02-10 17:05 (8 år sen)

    Det vore utmärkt. Ofta får man inga klara besked av läkaren alternativt har man inte förstått dem och då vore det en fördel att själv kunna ta del av dem på nätet.
    Med vänlig hälsning Lars Almquist


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons