Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Patienter får dåligt skydd

En ny granskning visar att vårdgivarna i landet inte lever upp till patientdatalagen. I dagsläget kan alltför många läsa patienternas journaler och ta del av känsliga uppgifter.

Publicerad den: 2015-04-20

Annons

– Man har inte fullt ut följt de regler i patientdatalagen som är till skydd för patienters personliga integritet, säger Magnus Bergström som är IT-säkerhetsspecialist på Datainspektionen, till Sveriges Radio.

Datainspektionen har undersökt två delar i patientdatalagen, vars syfte är att hindra obehöriga från att ta del av känsliga patientuppgifter.

Den ena delen av lagen handlar om kravet på behovs- och riskanalys för behörighetstilldelning, vilket betyder att endast vårdpersonal ska få ta del av patientuppgifterna om det krävs i arbetet. 

Annons
Annons

Man har även undersökt riktlinjerna för åtkomstkontroller, det vill säga hur vårdgivarna kontrollerar att ingen tjuvläser i journalerna.

Resultatet av Datainspektionens granskning var inte positivt. Det visade sig att samtliga vårdgivare brister inom ena, eller båda delarna.

 – Har man inte de här riktlinjerna riskerar man få en obefogad spridning av patientuppgifter och det är inte acceptabelt, säger Magnus Bergström till Sveriges Radio.

Vårdgivarna måste bättra sig

Han påpekar att svenska vårdgivare måste förbättra sig. Det är många gånger känsliga uppgifter som antecknas i patientjournalen, vilket inte ska kunna läsas av tiotusentals personer.

Annons
Annons

– Förtroendet för hälso- och sjukvården riskerar ju att urholkas om patienter upplever att de inte kan lämna förtroliga uppgifter utan att dom hamnar på avvägar.

Men det är inte så lätt att följa patientdatalagen menar Hans Karlsson som är avdelningsdirektör på SKL, Sveriges kommuner och landsting.

– En lagstiftning som är så pass komplex och som upplevs som kontraproduktiv ur patientsäkerhetsaspekt är i vissa delar svår att hantera, säger han till radion.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-04-27 13:10 (9 år sen)

    Som patient undrar jag ibland varför man skriver i en journal en del "skitsnack" om patienten, om man nu som vårdpersonal inte har bättre omdöme. När jag begärde utskrift för min egen del, fattades de ofta början och slutet på sidorna, varför man kan tro att det stod något som inte var meningen att jag skulle läsa. Skriver man in sakliga uppgifter och fakta relevanta för patientens sjukhistoria och med tanke på att den är avsedd för att hjälpa patienten, och inte tvärtom, då ska det aldrig behöva finnas "för känsliga" uppgifter. Att detta skulle läsas av "tiotusentals" personer har jag svårt att föreställa mig. Vem har tid med sånt? Skitsnacket om patienten kan man däremot skippa, det är ovärdigt för en läkare att ägna sig åt något så lågt.

  • Avatar Tidigare användare 2015-04-22 01:14 (9 år sen)

    Då ska man inte heller digitalisera journalföringen anser jag, bästa Hans Karlsdon på SKL. Sånt ska man avvakta med tills man funnit fungerande digitalisering där patientens rättssäkerhet är beaktad fullt ut!!


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.