Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Öppet brev till ministern om vårdkrisen

Nu berättar sjuksköterskorna på Huddingeakuten om sin arbetssituation i ett öppet brev till sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S).

Publicerad den: 2015-03-30

Annons

Bristande bemanning, äventyrad patientsäkerhet, dålig lön och ökad stress är några utav punkterna som lyfts fram i brevet. Sjuksköterskorna konstaterar att landstinget misslyckas med att vara en attraktiv arbetsgivare, vilket innebär att privata vårdgivare enklare kan rekrytera.

I brevet ställer sjuksköterskorna krav på arbetstidsförkortning, höjda löner och bättre ersättningsmodell vid obekväma arbetstider. Det finns ett tydligt systemfel som orsakar den onda cirkeln, menar initiativtagaren John Tivenius.

– Om jag frågar närmaste chef om löneförhöjning får jag svaret: Vi har inte råd att höja din lön, vill du få upp den så får du sluta. Då väljer många att sluta. Man blir inte uppmanad att stanna kvar utan det är i princip bara ett hejdå man får, säger han till Dagens Medicin.

Annons
Annons

Sjuksköterskorna får inget stöd av Vårdförbundet

Sjuksköterskornas kamp stöds däremot inte inte av Vårdförbundet. Dock är man införstådd med sköterskornas tuffa arbetssituation, påpekar Marianne Koch, samordnare, centra Huddinge, Vårdförbundets avdelning Stockholm.

– Vi finns i bakgrunden, vi kan hjälpa till men vi kan inte stödja det. Vi har fredsplikt så länge avtalet löper. Och eftersom vi har ett tillsvidareavtal kan vi egentligen aldrig uppmana till sådana här massprotester. Rent fackligt har vi inte möjlighet att vara med, säger hon till Dagens Medicin.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.