Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Nyanlända läkare erbjuds snabbspårväg

Det måste gå snabbare för nyanlända att komma in i hälso- och sjukvårdsrelaterade yrken. Därför har regeringen lanserat en kortare process som tagits fram med hjälp av bland andra SKL och Läkarförbundet.

Publicerad den: 2015-12-07

Annons

Målet med det nya snabbspåret är att processen ska vara "förutsägbar, rättssäker och så kort som möjligt" samtidigt som patientsäkerheten är fortsatt hög. Så här ska den kortare processen se ut, rapporterar Läkartidningen:

  1. Bättre och tidigare information om Socialstyrelsens valideringsprocess och hur den kan påbörjas.
  2. Yrkesanpassad svenskundervisning via Arbetsförmedlingen.
  3. Att lärosäten på uppdrag av Arbetsförmedlingen tillhandahåller introduktionskurser inför Socialstyrelsens kunskapsprov.
  4. Bättre möjligheter att auskultera/praktisera genom handledararvode samt att fackförbunden och arbetsgivarorganisationerna deltar aktivt i processen.  

I punkt fyra har Läkarförbundet en central roll. 

– Vi försöker bygga upp ett nätverk av kolleger runt om i landet som kan hjälpa till med att förmedla praktikplatser genom att prata med arbetsgivaren. Många arbetsgivare i dag vet inte vad som gäller och törs inte hjälpa till, säger Ove Andersson som är andre vice ordförande i Läkarförbundet, till Läkartidningen.

Annons
Annons

Vill sprida kunskapen om snabbspår  

Idag finns cirka 1 200 personer som skulle kunna bli aktuella för snabbspåret, enligt SKL. Majoriteten är läkare, tandläkare och apotekare. Myndigheten lyfter fram landstingen Kalmar och Västra Götaland som viktiga förebilder när det gäller att lotsa individer till legitimation. 

– De insatser som i dag presenterats är ett viktigt och bra första steg. Vi kommer nu att arbeta med att sprida kunskapen om snabbspåret och uppmuntra våra medlemmar att använda denna möjlighet. Det är också bra att snabbspåret utlovas ekonomiskt stöd för den handledning som kommer att behövas, säger Heléne Fritzon som är ordförande i förhandlingsdelegationen på SKL, till tidningen. 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-12-12 11:07 (8 år sen)

    Ännu en oigenomtänkt idé, där vi riskerar att få okvalificerade som släpps igenom, såsom skett med migrationsverkets goda minne och rent utav hjälp. Ett landsting med personal som du bitvis inte vet om de har uppfattat eller kan hantera livsviktiga situationer. Och kan man inte tala begriplig svenska eller förstå sin svenska patient har man ju inte där att göra alls!

  • Avatar 2015-12-8 11:59 (8 år sen)

    En helt förkastlig process, men vad förvänta sig av en helt igenom förkastlig regering!

    Har som Stig erfarenheter av utländska läkare vars språk(svenska) varit under all kritik. Värst är faktiskt danska läkare, visst, de är vana vid sitt språk där inte ett enda ord uttalas tydligt och fullt ut, de faller snabbt tillbaka in i sina gamla språkhjulspår. Den enda utländska läkare jag har behandlats av och där vi utan problem kunnde förstå varandra fullt ut var ifrån Australien, samtalet fördes i huvudsak på svenska men med kompleteringar på engleska. Om vi svenskar nödvändigtvis ska behöva behandlas av utländska läkare borde det dessutom var krav på att de fullt ut behärskar även det engelska språket. Dock verkar det som att arabiska näst efter det svenska språket har blivit det mest vanligast förekommande språket i Sverige, en helt sannslöst galen utveckling.

  • Avatar Tidigare användare 2015-12-8 08:39 (8 år sen)

    Jag är skeptisk till dessa snabbprocesser, har drabbats av läkarbesök där läkaren ifråga inte förstod vad jag sa och vice versa. Det hela mynnade ut i att besöket rann ut i sanden. Detta har inte inträffat barfa en gång utan flera gånger.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.