Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Nya centrum för ovanliga diagnoser

Det pågår en utveckling inom området ovanliga diagnoser med utökat samarbete mellan olika aktörer, nya centrum vid universitetssjukhusen och flera genombrott inom forskningen.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-09-26

Annons

För att betecknas som en ovanlig diagnos ska sjukdomen enligt de svenska kriterierna finnas hos högst hundra personer per miljon invånare, enligt Sahlgrenska akademin vars informationscentrum för ovanliga diagnoser nu har fått förnyat förtroende som nationellt centrum för information om ovanliga sjukdomar. Samarbetet mellan Socialstyrelsen och Göteborgs universitet som har pågått sedan 2002 är nu förlängt till och med 2019.

– Vi är väldigt glada för avtalet som innebär att vi kan fortsätta det viktiga arbetet med att producera kvalitetssäkrad information om ovanliga sjukdomar säger Lena Kolvik, chef vid Informationscentrum.

Över en miljon besök per år

På Informationscentrum vid Sahlgrenska akademin ligger fokusen på att producera texter till Socialstyrelsens kunskapsdatabas om ovanliga diagnoser och att hjälpa till med informationssökning och förmedla kontakter.

Annons
Annons

– Vi är också en del av den intressanta utveckling som sker inom området just nu med utökat samarbete mellan olika aktörer, nya centrum för sällsynta diagnoser vid universitetssjukhusen och flera genombrott inom forskningen, säger Lena Kolvik.

Den välbesökta databasen har idag drygt 320 texter om olika diagnoser i databasen och den växer stadigt. Texterna tas fram i samarbete med ledande medicinska specialister och beskriver bland annat orsak, symtom, ärftlighet, diagnostik och behandling. Informationen är öppen för alla och riktar sig till såväl personal inom vård, omsorg och olika myndigheter, som till personer som själva har en ovanlig sjukdom och deras närstående.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.