Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Dödskalkyl räknar ut din risk att dö

Nu har svenska forskare konstruerat ett datorprogram som kan beräkna risken att dö inom fem år. Gånghastigheten är en viktig faktor i dödskalkylen.

Publicerad den: 2015-06-05

Annons

Forskarna har nyttjat Storbritanniens stora biobank, UK biobank, för att ta del av uppgifter och levnadsöden från fler än 500 000 britter. Den framtagna riskkalkylatorn bygger på självrapporterade uppgifter som har samlats in från deltagarna. Forskarna utförde sedan jämförelser och undersökte samband mellan fler än 650 olika socioekonomiska, psykologiska och biologiska faktorer.

– Vi har en datoralgoritm som räknar ut hur man har svarat på alla frågor. Utifrån det kan man beräkna en absolut risk att dö inom fem år, berättar Erik Ingelsson som är professor i molekylär epidemiologi, Uppsala universitet, och ansvarig för studien, till Sveriges Radio.

Tack vare algoritmen kunde forskarna få fram vilka av de 650 faktorerna som främst kopplas till risken att dö.

Annons
Annons

– Det visade sig att frågor som "hur uppskattar du din egen hälsa?" och "hur snabbt går du?" var bland de starkaste faktorerna för att förutspå risken att dö inom fem år. Det var intressant och faktiskt lite förvånande, säger Erik Ingelsson till radion.

Gånghastigheten är viktig

Resultatet pekar på att självrapporterade uppgifter bättre förutspår risken att dö, i jämförelse med mätbara faktorer såsom blodtryck eller fettsammansättning. Gånghastigheten visade sig vara en av de viktigaste faktorerna i dödskalkylen. Risken att dö inom fem år ökar hos personer som går långsamt. Däremot handlar inte dödsrisken enbart om gånghastigheten, utan även bakomliggande faktorer måste vävas in påpekar Erik Ingelsson.

– Man kan tänka sig att personer som går långsamt är sjuka, överviktiga eller kanske röker. Och att det i sin tur ökar risken för att de ska dö.

Studien är publicerad i tidskriften The Lancet.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar 2017-03-20 18:56 (7 år sen)

    Re.: tutt. Man tror i kyrkan inte i vetenskapliga sammanhang.
    Re: I Karlsson. Ingen skrämmer Dig. Du läste vad forskarna kom fram till. Vissa skräms av möss andra av skräckfilmer. Upp till var och en.
    Förresten alla i riskzonen, som har läst artikeln, får veta om det är sant eller ej efter fem år.
    Sköt om er och lycka till.

  • Avatar Tidigare användare 2015-06-7 18:11 (9 år sen)

    Ni tänker inte på de som inte kan gå det är bara till att
    skrämmas överallt. Fy på er.

  • Avatar Tidigare användare 2015-06-7 18:01 (9 år sen)

    V
    Varför ska det alltid skrämmas med olika saker alla som är smala och tjocka blir sjuka och tänk på de som inte kan röra på sig. Skänk pengar till välgörenhet istället.

  • Avatar Tidigare användare 2015-06-7 00:23 (9 år sen)

    Har alltid gått fort. Har aldrig rökt och aldrig varit överviktig. Ändå blev jag jättemycket sjuk och överlevde bara genom ett mirakel. Är då inte dessa fakta raka motsatsen till vad "experterna" tror???

  • Avatar Tidigare användare 2015-06-7 00:29 (9 år sen)

    Något dummare skulle man knappast hitta!

  • Avatar Tidigare användare 2015-06-5 13:29 (9 år sen)

    DET TROR JAG INTE PÅ


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.