Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Läkemedel dras in efter skandal

Nu återkallas ett stort antal läkemedel på den svenska marknaden, däribland p-piller, blodtrycksmedicin och antibiotika.

Publicerad den: 2015-01-26

Annons

Nyligen beslutade det europeiska läkemedelsverket, EMA, att dra tillbaka marknadstillståndet för ett flertal mediciner. För Sveriges del handlar det om 16 preparat.

Skälet bottnar i något av en skandal, då det uppdagats att ett indiskt forskningsföretag inte utförde sina kliniska prövningar på ett korrekt sätt.

– För samtliga av de läkemedel som dras tillbaka finns andra läkemedel med samma aktiva substans, säger Elina Rönnemaa, utredare på Läkemedelsverket, till Dagens Medicin.

Annons
Annons

De indragna preparaten ska inte vara farliga för patienterna, påpekar hon.

– De har genomgått kvalitetskontroller på andra platser och medför ingen risk för patienterna så de kan fortsätta att ta de läkemedel de har utskrivna. Däremot kommer de få andra läkemedel nästa gång de hämtar ut nya, säger hon till tidningen.

Bland läkemedlen som har återkallats finnas bland annat p-piller, demensläkemedel, antibiotika och blodtrycksmedicin.

Företagen som har dessa produkter informeras nu av Läkemedelsverket för att kunna komplettera med korrekt data. Därefter ska preparaten kunna återinföras på den svenska marknaden igen.  

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-01-27 11:57 (9 år sen)

    Hej Pullman! Det framgår inte av ursprungsartikeln vilket läkemedel det gäller, tyvärr. Anledningen är alltså att ett forskningsföretag inte genomförde sina tester på ett korrekt sätt. Hälsar Redaktionen

  • Avatar 2015-01-26 17:29 (9 år sen)

    Vilken blodtrycksmedicin är det som är indragen? Amias? Och varför?Undrar Pullman


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.