Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Krisarbetet efter terrorn fortsätter

En viktig del i arbetet efter terrorattacken på Drottninggatan i centrala Stockholm är att ge stöd till de som är i behov. Stockholms läns landsting tar nu hjälp av fler för att klara bemanning och krisledning efter helgens attentat.

Lovisa
Publicerad den: 2017-04-10

Annons

Efter helgen intensiva arbete fokuserar nu landstinget främst för att i förberedande syfte stärka upp primärvården och psykiatrin. För att klara av trycket tar de nu hjälp av fler landsting för att klara bemanning och krisledning efter helgens attentat. 

Det viktigaste är att stå redo för att ta emot de människor som varit med om dådet, eller på annat sätt påverkats av det och som kan tänkas söka vård den närmaste tiden.

Krislinje öppen 

En krisstödstelefon finns öppen och ett särskilt krisledningscentrum öppnar även under måndagendagen på Kungsholmen.

Annons
Annons

– Dit ska såväl allmänhet som media kunna vända sig för att få svar på frågor och få stöd, berättar Erik Berglund, pressekreterare på Stockholms läns landsting, SLL.

Nio vårdas fortfarande på sjukhus

Fortfarande vårdas nio personer – som skadades vid dådet på Drottninggatan – på sjukhus. Två av dem på intensiven.

Fler ställen att vända sig till: 

  • Landstingets krisstödtelefon

Stockholms läns landsting öppnade en krisstödstelefon i samband med händelsen dit människor, som är oroliga eller behöver psykologiskt stöd, vänt sig efter dådet. Enligt Patrik Söderberg som är katastrofmedicinsk chef vid landstinget är det viktigt att man söker stöd om man känner sig orolig efter det inträffade. Landstinget uppmanar därför alla som behöver att ringa växelnumret 08-517 700 00, och be att få komma till krisstödstelefonen.

  • Stadens krisstödscentrum

Stockholms stad har öppnat ett krisstödscentrum dit allmänheten kan vända sig om de känner oro och vill ha någon att prata med efter det som hänt. Du kan kontakta dem per telefon 08-508 40 000 eller besöka dem på Hantverkargatan 3D på Kungsholmen.

Annons
Annons
  • Röda Korset

Röda Korset har upprättat en lista med råd och information på sin hemsida, och är dessutom på plats i centrala Stockholm med krisstödjare och första hjälpen-grupper. I första hand kommer de att röra sig i området vid Sergels torg och Drottninggatan. Vid den planerade manifestationen på Sergels torg klockan 14.00 kommer både krisstödjare och första hjälpen-grupper att finnas.

  • Prata med barn

På bris.se kan man få råd om vad man ska tänka på när man pratar med barn om terrorattacken i Stockholm. Bris påpekar att det är bra att informera barn men viktigt att vuxna inte överför sin egen oro till barn. Bland annat skriver de att ”vuxna ska svara ärligt på frågorna men inte berätta mer än barnet är hjälpt av att få veta, undvik till exempel att gå in på detaljer”.

  • Krisinformation från myndigheter

För samlad, bekräftad och uppdaterad information från myndigheter och organisationer om händelsen i Stockholm city, kan man vända sig till krisinformation.se. Där finns även råd om hur man kan agera i sociala medier vid allvarliga händelser och kriser.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons