Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Karolinska tvingas ta in hyrläkare för att klara natten

På Karolinskas akutmottagning i Solna blir man nu tvungen att anlita hyrläkare för att klara av nattbemanningen fram till sommaren. Skyddsombudet och specialistläkaren Mikael Nilsson befarar att patienterna kan komma att bli felplacerade när de söker akutvård.
Annons

Aldrig tidigare har Karolinska i Solna behövt ta till en så drastisk nötåtgärd som att ta hjälp av två bemanningsföretag för att klara av akutvården nattetid. Att använda sig av inhyrd vårdpersonal är inget ovanligt i sig men det ovanliga i det här fallet är att Karolinska sedan tidigare har satt stopp för hyrpersonal av ekonomiska skäl. Det skriver Svenska Dagbladet.

Trycket på akutmottagningen på Karolinska i Solna är sedan tidigare hårt och man har varit tvungen att ta emot fler patienter än man haft utrymme för. Något som bidragit till att personalläget bland sjuksköterskor och läkare blivit alltmer ansträngt. I vanliga fall arbetar två specialister och 3-4 underläkare på akuten varje natt men nu har man alltså blivit tvungen att söka efter specialister via bemanningsföretag för att klara av nätter och helger.

”Inte så lätt hoppa in som överläkare”

Mikael Nilsson, överläkare och skyddsombud på Karolinskas akutmottagning, menar att det finns risk för att patienterna blir felplacerade i och med att man nu kommer att använda sig av hyrpersonal.

Annons
Annons

– Handläggningen av patienterna riskerar att försämras, här kan svårt akut sjuka försämras snabbt och ibland kommer patienterna in utan att ha någon diagnos men där vitala funktioner sviktar. Det är inte så lätt att hoppa in som hyrläkare och ta till sig av alla rutiner som finns just på den här akutmottagningen. Det här är en komplicerad akut med exempelvis många svårt sjuka cancerpatienter, säger Mikael Nilsson till Svenska Dagbladet.

Verksamhetschefen känner ingen oro

Anna Jansson som är överläkare och verksamhetschef för vuxenakuten på Karolinska känner däremot ingen oro för att kvaliteten på akutvården ska bli sämre.

– Det är ju specialister med erfarenhet från akutmottagningar vi söker och tack vare stafettläkarna klarar vi situationen under våren. Vi har många läkare som är föräldralediga, under vidareutbildning och en del som slipper nattarbete eftersom de är över 55 år. Vi har fått dispens för att ta in stafettläkare och vi vet också att akutverksamheten kommer att få ekonomiska tillägg under året, säger Anna Jansson till Svenska Dagbladet.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.