Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Genombrott inom stamcellsforskning

För första gången har forskare skapat mänskliga embryonala stamceller genom att transplantera cellkärnor. Genombrottet, som skedde vid Oregonuniversitetet, beskrivs som ett steg på väg mot skräddarsydda medicinska behandlingar.
Annons

Embryonala stamceller kan användas för att ersätta skadad hjärtmuskulatur, näthinna och ryggmärg, för att nämna några av de områden som anses mest lovande och där forskningen kommit längst.

– Dessa stamceller kan odlas upp i obegränsade mängder och kan ersätta döda celler i kroppen, säger Outi Hovatta, professor i obstetrik och gynekologi vid Karolinska Institutet, till Sveriges radio.

Jämfört med så kallade inducerade pluripotenta stamceller, det forskargenombrott som gav ett nobelpris i medicin förra året, så har de embryonala stamcellerna fördelen att de inte resulterar i mutationer i lika hög grad.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2013-05-16 19:05 (11 år sen)

    Viktig information ang hjälp med idrag för forskning.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.