Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Fortfarande problem vid generiskt utbyte

Många upplever fortfarande utbytessystemet som förvirrande, trots att generikareformen infördes redan 2002.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-08-26

Annons

Trots att bransch och myndigheter har försökt att hitta lösningar för att förbättra systemet kring generiskt utbyte är det fortfarande problematiskt för många.

– Många av problemen kretsar kring förpackningar och tabletter: att de ändrar färg, form och storlek, säger Mikael Söderlund vid apotekarprogrammet i Umeå.
Aktiva läkemedelskonsumenter

Han har skrivit en kandidatuppsats om hur äldre upplever generiskt utbyte på apotek.

Annons
Annons

– Det överraskade mest, att så många äldre fortfarande har problem vid generiskt utbyte. Men det var också anledningen att jag ville göra den här studien. Har man jobbat på apotek har man märkt att det är många som har problem.

Han pekar på hur viktigt det är med information och att låta patienterna gå från att vara passiva användare till att bli aktiva läkemedelskonsumenter.

– Det gäller alla ålderskategorier, men just äldre som har så många mediciner behöver mycket kunskap. Låg kunskap är lika med sämre användning, säger Mikael Söderlund.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2016-08-26 21:08 (8 år sen)

    Det jag har märkt ger vissa problem, är tillsatserna i form av bindningsämnen och tillsatser. De kan variera rätt mycket mellan olika generika.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.