Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Försökspersoner fordrar ökad trygghet

Efter den franska kliniska prövning då en person dog ställs nu krav på stärkt skydd för försökspersoner inom EU.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-05-20

Annons

Rättigheterna för frivilliga som deltar i kliniska prövningar måste stärkas. Det kräver Frankrikes hälsominister Marisol Touraine i ett brev till EU:s alla medlemsländer och till EU-kommissionen. Detta efter den franska kliniska prövning då sex deltagare drabbades av neurologiska symtom varav en av dem dog.

Gemensamma regler inom EU

I brevet yrkar Marisol Touraine på gemensamma åtgärder för att förhindra att något liknande sker igen. Idag skiljer sig reglerna åt mellan länderna men den nya EU-förordningen som ska gälla från 2018 innebär att de reglerna ska vara detsamma i hela EU. För Sverige innebär detta dock ingen förändring då de regler som Frankrike kräver redan gäller.

–  Det svenska regelverket är tydligt med att säkerheten för en försöksperson aldrig får äventyras. Prövningen måste stoppas om det inträffar något som påverkar säkerheten. Om det inträffar någonting som påverkar bedömningen av risker så måste man inhämta ett nytt informerat samtycke, säger Ann Marie Janson Lang, expert på enheten för kliniska prövningar på Läkemedelsverket.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.