Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Fler svenskar dör sjuka och svaga

Vår livslängd har ökat dramatiskt de senaste decennierna, men samtidigt blir åren med ohälsa allt fler. I Sverige präglas de sista tolv åren av både sjukdomar och olika handikapp.

Publicerad den: 2015-08-31

Annons

Förbättrad näringstillförsel, minskad dödlighet i hiv/aids samt bättre barn- och mödravård bidrar till att den förväntade livslängden stiger runtom i världen. I snitt var den 6,2 år högre år 2013 jämfört med 1990.

Siffrorna kommer från en sammanställning som utförts av forskare vid ett internationellt konsortium under ledning av Institute of Health Metrics and Evaluation samt University of Washington.

Fast forskarna bakom studien konstaterar också att livet inte enbart handlar om att leva länge, utan även om att leva med en någorlunda intakt hälsa. Därför uppskattar de den förväntade ”friska” livslängden, vilket innebär antalet år utan funktionshinder och/eller svåra sjukdomar, för invånare i totalt 188 länder. Och när hälsan tas i beaktande så stannar den globala ökningen på 5,4 år.

Annons
Annons

– Världen har gjort stora framsteg vad gäller hälsa, men nu är utmaningen att hitta mer effektiva metoder för att förhindra eller behandla de främsta orsakerna till sjukdom och handikapp, säger professor Theo Vos vid IHME, artikelns huvudförfattare, rapporterar Dagens Nyheter.

Stora skillnader i livslängd

Studiens resultat visar att skillnaderna är stora när det gäller att leva länge med en god hälsa. År 2013 var den förväntade friska livslängden endast 42 år för befolkningen i Lesotho i Afrika, jämfört med 73 år för japanerna.  

Svenskarna har också en relativ hög förväntad livslängd, närmare 82 år för både kvinnor och män. Däremot har vi färre år med en god hälsa – knappt 70 år. Det gör att Sverige inte ens kvalar in på tio i topp-listan. Högst upp på den listan hittas istället Japan som följs av Singapore, Andorra, Island och Cypern.

Studien listar även de tio länder som har lägst förväntad livslängd, varav nio länder ligger i Afrika

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-08-31 14:21 (9 år sen)

    Konstig fråga. Självklart dör de som är äldst först och självklart dör inga friska åldringar, så det lär vi få leva/dö med.
    Det är då värre att 40-60 åringar som inte får hjälp av vården att bli friska så de kan gå tillbaks till jobbet.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons