Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Fast läkarkontakt minskar onödiga vårdbesök

Antal onödiga vårdbesök och sjukvårdskostnader kan minska om äldre patienter regelbundet får träffa samma allmänläkare. Det visar en studie publicerad i British Medical Journal, BMJ.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-02-08

Annons

I den brittiska studien undersökte forskargruppen från The Health Foundation sambandet mellan kontinuitet inom primärvården och undvikbara sjukhusbesök. Denna byggde på patientdata från 230 000 patienter mellan 62 och 82 år.

I resultatet framkom att kontinuitet lönar sig och patienter som träffade samma allmänläkare hamnade inte på sjukhus lika ofta som patienter som träffade olika läkare. Forskarna menar att en fast läkarkontakt troligtvis skulle leda till nöjdare patienter och allmänläkare.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar 2017-02-8 17:53 (7 år sen)

    En självklarhet. Om jag träffar samma läkare så ser han utvecklingen, till det bättre eller sämre mot tidigare. En ny läkare måste fråga omigen om allting och vet inget om hurt jag mådde förra gången.

    Det är alltså väldigt värdefullt för alla att ha samma läkare varje gång. Spar dessutom tid för alla.
    Själv har jag telefonkontakt med min den samme, på vårdcentralen. ( privat ) Jag behöver inte ens åka dit mesta dels. Man förklarar lika bra i telefon om läkaren är insatt i situationen.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons