Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Bidragshantering åt elkänsliga väcker debatt

Det finns inga planer på att statsbidragen till Elöverkänsligas förbund ska lyftas från Socialstyrelsens bord, trots kritik från Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren.

Publicerad den: 2015-01-26

Annons

Sedan 1993 har Elöverkänsligas förbund mottagit sammanlagt 25 miljoner kronor från Socialstyrelsen, vilket Netdoktor har rapporterat om tidigare. Samtidigt betonar kunskapsmyndigheten att det saknas vetenskapligt stöd för diagnosen elöverkänslighet/ elallergi. Socialstyrelsen har till och med avrått vården från att använda uttrycken till förmån för begreppet elkänslighet.  

Det faktum att Socialstyrelsen hanterar bidragen till Elöverkänsligas riksförbund ger felaktiga signaler, påpekade Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren när hon nyligen besökte Aktuellt. Hon menade att det kunde vara bättre om bidrag till handikapporganisationer sköttes på annat håll.

Att flytta över bedömningen av statsbidrag är ett beslut som måste fattas av regeringen. Malin Ekman-Aldén är ämnesråd vid socialdepartementet, och i en intervju med Dagens Medicin svarar hon följande på Läkarförbundets kritik:

Annons
Annons

– Vi har inte reflekterat över den frågan. Vi ser att Socialstyrelsen är en stor myndighet som har många olika uppgifter som inte nödvändigtvis korresponderar med varandra.

Det är inte heller aktuellt att ändra något i dagsläget.

– Vi har inte diskuterat att flytta bidragsförordningen, för den fungerar väl, det är många som söker och det är ganska komplicerat, säger hon till tidningen.

Malin Ekman-Aldén lägger även till:

Annons
Annons

– Elöverkänsliga tycker såklart att det behöver göras mer för att fördjupa kunskapen kring den funktionsnedsättningen, men det är ett annat perspektiv och det har vi inte heller tagit initiativ kring. Men de är ju en påverkansorganisation, och det är delvis det de får stöd för.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-01-29 18:18 (9 år sen)

    Det är hemskt för dom som är drabbade. Att inte bli trodd. Det är ju inte klokt


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons