Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Bättre betyg till privat sjukvård

Patienter som besöker den privata sjukvården är nöjdare med informationen kring sin sjukdom och personalens engagemang, jämfört med patienter i offentlig regi. Det visar siffror från en undersökning som Svenskt Kvalitetsindex har gjort.

Publicerad den: 2015-11-13

Annons

Resultatet visar tydligt att patienter som använder privat regi är nöjdare än de som använder sjukvård i offentlig regi. Det totala nöjdhetsbetyget för privat vård ligger på 77,4 medan siffran är 72 för offentlig regi. Ett värde över 60 betyder att patienten är nöjd och en siffra över 75 mycket nöjd, enligt SKI:s index.

Bättre engagemang från personalens sida

Patienter med privat sjukvård upplever att de får bättre information kring sin sjukdom eller behandling. Där ligger nöjdhetssiffran på 85,2 medan motsvarande siffra för offentlig regi är 72,1. Personalens engagemang och förmåga att lyssna betygsätts med 75,4 för offentlig vård och 79,7 för privat. Dessutom upplever patienterna att väntetiderna är kortare när de använder sjukvård i privat regi.

Däremot visar undersökningen inte på några skillnader gällande den medicinska personalens kompetens.

Annons
Annons

 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar 2015-11-15 23:44 (8 år sen)

    Jo jag har haft privat VC i Falun. Har aldrig haft så bra läkare och VC. Där kunde jag via Mina Vårdkontakter gå in och kontakta min läkare, få svar inom 2 dagar eller få till svar att jag ringer dig, eller få en bokad tid. Här var det fart. VC var till för mig som patient.
    Denna nya VC (nu 5 år) besvarade ett uppdämt behov, patienterna strömmade till och är nu den största på orten.
    Vilket elende att komma till Sthlm. Ringa en viss tid, sitta i telefonkö ofta 15 min. En tid hos dr. om 4 veckor, sedan 4 veckor igen. Så fick jag göra för 5-10 år sedan.

  • Avatar Tidigare användare 2015-11-13 21:14 (8 år sen)

    Jag går alltid privat eftersom landstinget inte bryr sig. Trist man måste betala både skatt och upp mot en tusenlapp för ett läkarbesök privat dock.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons