Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Att titta på djur gör oss lyckliga

Bara genom att slå på en naturdokumentär för att se ett lejon glida fram över savannen kan öka positiva känslor och dessutom minska stress, ångest och oro. Det visar ny, gemensam studie från BBC och Univerity of California Berkeley.

Lovisa
Publicerad den: 2017-03-13

Annons

Forskarna bakom studien använde sig banbrytande teknik för att kartlägga förändringar i ansiktsmusklerna hos 7.500 personer samtidigt som de tittade på klipp från olika genrer, som drama, nyheter och naturligtvis naturdokumentärer. På så sätt kunde de uppskatta humörsvängningarna hos försökspersonerna.

En klar majoritet fick känslor som glädje, nyfikenhet, förundran och underhållning just när de tittade på naturdokumentär. Nivåerna av ångest och stress minskade dessutom. Kvinnor och personer mellan 16 och 24 påverkades mer överlag. 

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.