Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Arbetsgivaren bekostar sjuksköterskornas specialistutbildning

De närmaste tio åren kommer 38 000 sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor nyanställas inom vård och omsorg. Därför har landsting och regioner nu börjat erbjuda ekonomisk ersättning till sjuksköterskor som vill gå en vidareutbildning.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-08-15

Annons

En av dem som har valt att vidareutbilda sig är sjuksköterska Maria Eriksson. Hon läser till barnmorska vid Linköpings universitet och får samtidigt fullt betalt av sin arbetsgivare. När hon tar examen höjs hennes lön dessutom med fyra tusen kronor om hon jobbar kvar i vården hos Region Östergötland.

– Jag tror att det är det som krävs för att sjuksköterskor ska vilja specialistutbilda sig. Barnmorskor har ett jättestort ansvar och lönen är inte så hög i relation till ansvaret. Därför tror jag inte att ytterligare studielån skulle vara något som någon vill dra på sig, säger Maria Eriksson i en intervju i Sveriges Radio.

Enligt en långtidsprognos från Sveriges kommuner och landsting SKL behöver 38 000 sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor nyanställas i vård och omsorg de närmaste tio åren. Samtliga landsting och regioner i landet har liknande satsningar som den i Östergötland där anställda får betalt under tiden de utbildar sig på universitet eller högskola.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons