Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Anonyma visselblåsare på Karolinska

Nu kan medarbetarna på Karolinska universitetssjukhuset rapportera misstänkta felaktigheter utan att avslöja sin identitet. ”Visselblåsarfunktionen blir ett viktigt komplement” säger sjukhusdirektören Melvin Samsom.

Publicerad den: 2015-06-26

Annons

– Vi har redan väl etablerade system för att rapportera felaktigheter och misstag inom sjukhuset och vi uppmuntrar verkligen medarbetarna att använda sig av dem så mycket som möjligt. Men visselblåsarfunktionen blir ett viktigt komplement för att säkerställa att vi inte missar något, säger Melvin Samsom som är sjukhusdirektör för Karolinska universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande rapporterar Dagens Medicin.

Felaktig vård anmäls via nätet

Visselblåsningen sker via en hemsida, och det är frivilligt att uppge namn och kontaktuppgifter. Det är inte heller möjligt för sjukhuset att spåra uppgiftslämnaren. Alla uppgifter går vidare till personer som sitter i sjukhusets ledning, vilka bedömer vad som ska göras med materialet.

Sjukhusets presschef Klas Östman påpekar att det finns en jävsfunktion, utifall uppgifterna skulle handla om någon av personerna i själva bedömningsgruppen. I så fall deltar inte den personen i bedömningen.

Annons
Annons

– Det skulle vara underligt annars, det håller jag med om, säger han till Dagens Medicin.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.