Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Alternativ till antibiotika är nära

Antibiotikaresistensen ökar snabbt och därmed behovet av nya behandlingsmetoder. Forskare vid Lunds universitet verkar ha funnit en ny metod.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-05-04

Annons

Många farliga bakterieinfektioner kan än så länge behandlas med antibiotika men allt fler bakterier blir resistenta. Nu ska forskare vid Lunds Universitet ha funnit en ”avstängningsknapp” för den inflammation som skadar patienten. En studie som nu har publicerats i Science Translational Medicine.

En mindre inflammation är en naturlig följd av till exempel en bakterieinfektion och är ett tecken på att immunförsvaret bekämpar bakterierna. Vid många svåra infektionssjukdomar överreagerar däremot immunförsvaret vilket gör att inflammationen kvarstår och leder till skador i hela kroppen.

– Man vill ju ha bort bakterierna, men slippa inflammationens biverkningar i form av till exempel feber och organskador. Just det har vi nu lyckats göra i möss med njurbäckeninflammation, förklarar Catharina Svanborg.

Annons
Annons

Behnadling med genteknik

Lundaforskarna har identifierat två viktiga så kallade transkriptionsfaktorer inom immunförsvaret - IRF-3 och IRF-7. Det visade sig att balansen mellan dessa faktorer var avgörande.

– Det intressanta är att många patienter med njurbäckeninflammation har en obalans mellan de två faktorer vi studerat. Merparten av alla barn med sjukdomen har en mutation som stört balansen på samma sätt som hos våra sjuka möss, säger Catharina Svanborg.

Studien pekade på att ett underskott på IRF-3 vilket ledde till kvarstående och allvarliga inflammationer hos mössen. Med hjälp av genteknik kunde forskarna bromsa effekten av IRF-7 och mössen blev friska. Detta fynd tyder på att en ny teknik är nära och att principen teoretiskt skulle kunna gälla också vid andra sjukdomar. Förhoppningarna är att så snart som möjligt kunna testa behandlingen på patienter.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2016-05-13 12:37 (8 år sen)

    Finns redan lösningar inom kinesisk medicin samt t.ex. kolloidalt silver. Jag tar aldrig antibiotika.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons