Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Så ärftligt är adhd

En omfattande svensk observationsstudie visar på en markant riskökning för adhd inom familjen.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-09-05

Annons

– Om ett syskon har adhd är sannolikheten stor att fler syskon drabbas. Hela familjen kan därför behöva extra stöd från sjukvården, säger Henrik Larsson, docent i psykiatrisk epidemiologi vid Karolinska institutet och en av forskarna bakom studien.

Fler än 1,6 miljoner svenskar, varav nära 32 000 personer diagnostiserade med adhd, var inkluderade i studien. Forskarna ville undersöka i vilken utsträckning adhd drabbar individer inom samma familj. Resultaten visar är sannolikheten för att någon ur befolkningen drabbas av adhd innan 20 års ålder är 4 procent. Motsvarande siffra stiger till 25 procent för en individ som har ett helsyskon med adhd.

Lägre risk hos halvsyskon

Forskarna undersökte även mer avlägsna släktskap, till exempel var risken för adhd lägre hos halvsyskon än mellan helsyskon. Studien visar samtidigt att i en familj med halvsyskon var sannolikheten för tillståndet högre om barnet kom från mammans sida.

Annons
Annons

– En tänkbar förklaring är att miljöfaktorer under graviditeten inverkar på sjukdomsrisken. Möjligtvis kan det handla om exempelvis stress eller kost, säger Henrik Larsson.

Framöver hoppas forskargruppen kunna identifiera specifika genvarianter som kopplas till risken att få adhd.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar 2016-09-15 01:15 (8 år sen)

    Jag har ADHD, bipolär, min son född 98 har ADHD dyselexi, dyskalkyli, min son född 99 har ADHD o Aspbeger (lindrigare, men tillräcklig)
    Min lilla syster har ADHD o bipolär, utav 5 barn har 3 ADHD och hon som är född 98 har ADHD,sedan självskade problem. Tittar vi i släkten på mammas sida, så har en stor mängd ADHD bipolär samt många dyselexi. Så jag skulle verkligen kalla det för ärfligt!!!


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons