Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Nya rekommendationer ska minska utsläpp av läkemedel

För att minska miljöskadliga utsläpp av läkemedelsrester har en rad aktörer globalt tagit ett gemensamt grepp om frågan.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-04-15

Annons

Majoriteten läkemedel är svårnedbrytbara och vattenlösliga, vilket gör att läkemedelsrester förekommer i miljön och hittas i vattendrag. Något som bland annat kan förändra organismers beteende i ekosystemet och ökar spridningen av antibiotikarester. Som störst är problemet i Kina och Indien där stora delar av läkemedlen produceras. Men i arbetet att minska utsläppen längs hela läkemedlens livscykel har flera olika aktörer, både i Sverige och internationellt, skapat klustergruppen Vatten och läkemedel. Det skriver Läkemdelsvärlden.

Representanter för Sverige är Swedish Water House som ingår i den stora vattenorganisationen Stockholm International Water Institute, SIWI. Tillsamman med övriga aktörer har de gemensamt utvecklat konkreta rekommendationer som vänder sig till alla olika grupper i läkemedelslivscykeln, från produktion och upphandling till konsumtion och avloppsrening.

– Jag tror att vi kan bidra till minskade utsläpp av läkemedelsrester i miljön både i Sverige och internationellt. Både på så vis att upphandlare ställer högre krav på tillverkarna, samtidigt som andra länder kan komma att följa vårt exempel, säger Nicolai Schaaf på SIWI som lett klustergruppen.

Annons
Annons

Från ord till handling

Vidare har SIWI nu skickat in förslag på pilotprojekt och inlett dialoger med olika regioner i Sverige hur rekommendationerna bör användas.

– Vi skulle vilja hitta en region som vill testa rekommendationerna som en helhet och inte enbart vissa delar. Det bästa vore om det fanns ett vattendrag där alla utsläpp hamnade så att man kan mäta effekter av förändringarna.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2016-06-28 23:31 (8 år sen)

    bine bine… campanie mascata… dar am si eu o in#t&bareer8230; a fost proasta decizia lui nixon? puteti spune ca e prost proiectul de la rosia montana? lasand la o partea toata campania publica. citind proiectul… nu e un proiect prost sau neserios.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons