Du är här: Hem » ADHD » Fråga doktorn » Morgontrötthet

Fråga doktorn

Fråga doktorn är en kostnadsfri tjänst där du kan få svar på frågor och funderingar om hälsa, medicin och sjukdomar. Ett urval av de frågor som kommer in väljs ut och besvaras av Sveriges ledande medicinska experter inom området. Här kan du också ställa frågor till företag och förbund vars experter besvarar frågor inom deras specialområde. Du kan också hitta alla redan besvarade frågor här nedan.

Morgontrötthet

Hej! Vår situation: Son på 18 år med diagnos ADD sedan 10 mån tillbaka. Tidigare depression, förmodligen utlöst av ADD, men mår nu bättre i den. Behandlas med Concerta sedan diagnosen ställdes. Har tagit 36 mg på morgonen men fick biverkningar i form av magbesvär så har nyligen övergått till 18 mg morgon och 18 mg lunch istället. Äter även Fluoxetin 40 mg dagligen och har provat trappa ut men blev då nedstämd igen. Hans största problem är morgonen då han har VÄLDIGT svårt att komma upp. Vi har provat (då han åt 36 mg) att ge medicinen ca 1 tim innan uppstigandet men har inte hjälpt tyvärr. Det här leder till att han får ångest och skolan blir drabbad då han 3-4 dagar av 5 inte kommer förrän vid lunchtid. Han gör själv upp strategier för hur han ska göra dagen efter men dessa faljerar alltid när morgonen kommer. Om jag tjatar blir det bara motsatt effekt. Han trivs för övrigt bra skolan md både lärare och kompisar. Har ett bra soialt fritidsliv/tonårsliv. Jag har blivit sjukskriven deltid pga utmattning och vi behöver verkligen hjälp ch råd. Är uppkopplade till vuxenpsykiatrin här men de har ingen tid. Har du några tips eller erfarenhet? Om bara mornarna kan fungera skulle det lösa VÄLDIGT mycket SÅ tacksam ör svar
Avatar Kerstin Malmberg
överläkare i Barn- och Ungdomspsykiatri i Stockholm
2010-03-23 15:09

Svar

Pröva sömnregi med följande gå och lägga sig samma tid varje kväll. Ingen data eller tv en timma innan han ska sova.

Pröva att tanka dagsljus på morgonen med en dagsljuslampa. Det är viktigt att han lägger sig i tid och får ordentligt med nattsömn.

Ni skulle kunna pröva Strattera till kvällen för att han ska somna bättre.